Kan een boom denken?

 

De onder- en middenbouw verdiepten zich deze week in de geheimen van een boom. Ze zochten met elkaar naar antwoorden op de vraag: ‘Kan een boom denken?’. Ook tijdens dit gesprek kwamen we er niet echt helemaal uit of het antwoord nu ‘ja’ of ‘nee’ is. Dit leidde zelfs bij een leerling tot zoveel frustratie die hij wanhopig vroeg: “Juf, mag ik alsjeblieeeeeeft op internet opzoeken wat het goede antwoord is?!” 🙂

Een aantal juweeltjes van uitspraken die me zijn bijgebleven wil ik je niet onthouden. Hier komen ze:

  • “Je kunt niet aan een boom zien dat hij hersenen heeft. Hij heeft geen tak onder zijn kin waaraan je kunt zien dat hij zich afvraagd: ‘He wat is hier aan de hand?’ (groep 6)
  • “Een boom voelt dat het koud is en denkt dan: ‘Nu moet ik mijn blaadjes laten vallen.’ (groep 6)
  • “De hersenen van een boom kunnen bladeren zijn. Al ze eraf vallen komen er nieuwe om beter te kunnen denken.” (Groep 6)
  • “Een boom heeft van die ringen waaraan je kunt zien hoe oud hij is. Het is eigenlijk net zoiets als een verjaardag. Dan word je zelf ook steeds weer iets slimmer, dus een boom moet dan ook wel kunnen denken.” (groep 6)
  • “Bomen kunnen niet zelf denken, want ze hebben geen hersenen. Ik denk dat mieren denken voor een boom, want die zie ik altijd in een boomstam.” (groep 5)
  • “Als we een ‘bomenvertaler’ zouden hebben, dan zouden we kunnen weten of een boom kan denken, want dan zouden we het hem gewoon kunnen vragen.” (groep 5)
  • “Ik ben het nog steeds eens met mezelf!.” (groep 6)

Share your thoughts