Kinderen stoeien met ethiek

Help! Vragen in mijn hoofd

Om de wereld om hen heen te kunnen begrijpen, zijn jonge kinderen voortdurend op zoek naar antwoorden op de vele vragen in hun hoofd. Alledaagse, praktische vragen, maar vooral ook levensvragen waar geen eenduidig antwoord op te vinden is.

Website: hoemoetikleven.nl

Gisteren zei Bas (11 jaar) tegen mij, dat hij behoefte had aan een website, een soort van ‘hoemoetikleven.nl’. Hij zei: ‘Op deze website ga ik dan eenvoudig op zoek naar antwoorden op mijn vragen’.  Vragen als: ‘Is ‘f*cking’ zeggen goed of slecht?’, ‘Moet ik doen wat mijn vriend Thomas wil?’ ‘Mag ik die sportschoenen lelijk vinden, terwijl de helft van mijn klasgenoten ze draagt?’, of… ‘Ben ik wel een goed mens als ik mijn oma geen kus geef?’

Stoeien met ‘ethiek’

Eigenlijk was ‘Ethiek’ het sleutelwoord waarover Bas en ik spraken. In een samenleving gaat ethiek iedereen aan, maar ook kinderen van 11 jaar?! Jazeker wel! Ieder mens handelt namelijk vanuit bepaalde ideeën, intuïtie of gevoelens over wat goed is om te doen. Kinderen stoeien vaak met dit soort gevoelens en gedachten, weten er geen raad mee en voelen zich onzeker.

Jij bent belangrijk!

Herken jij dit ook in je eigen praktijk met kinderen en/of jongeren? Wil je hen op een inspirerende, actieve en creatieve manier ondersteunen in de zoektocht naar hún antwoorden op al dit soort vragen? Lees dan meer…

Share your thoughts