Een moeder is een engel zonder vleugels

Moeders zijn een soort apart

Moeders geven en blijven geven, daar zit geen grens aan. Ook al komt het er op de één of andere manier niet altijd van, iedereen die een bijzondere moeder heeft, zou vast graag eens ‘dank je wel’ willen zeggen. Om te voorkomen dat we dit met z’n allen gaan vergeten, schrijf ik voor de zekerheid even dit blog.

Niet later, maar nu

Het is de bedoeling dat het een dankbetuiging gaat zijn aan alle moeders van alle kinderen. En inderdaad, gewoon in december en niet alleen op Moederdag. Nee, nu! Gewoon omdat ik denk dat mijn eigen moeder het nu best wel eens nodig zou kunnen hebben.

Mam

‘Mam’ is het enige woord dat iedereen over de hele wereld gelukkig maakt, het symbool van toewijding. Voor een kleuter is een moeder een ontdekkingsreiziger, een astronaut, een indiaans opperhoofd of een cowboy….Kortom, alles wat spel kan betekenen. Voor een tiener is ze een helper, een vertrouwenspersoon, een trooster en zelfs een beschermer. En als je naar een puber van tegenwoordig luistert, is ze een soort vriendin, altijd begripvol en kun je bij haar je problemen kwijt.
moedermarleenwitteveenlevenskunstatelier

Samen met mijn moeder, zomaar een dagje aan zee deze zomer

‘Mitera’

In het Oude Grieks betekent ‘mitera’, iemand die leven geeft. Een moeder is het begin van het leven. Vroeger ging ik automatisch naar mijn moeder als ik problemen had, want zij was het ‘hart’ van ons gezin. We waren met z’n vijven thuis, mijn ouders, mijn zus, mijn broer en ikzelf. Alhoewel mijn moeder studeerde, werkte en het huishouden deed, had ze altijd tijd om ons te helpen, ons dingen te leren, iets voor ons te maken of een spelletje te doen. Nu ik zelf moeder ben, denk ik met vreugde terug aan mijn jeugd en kan ik alleen maar hopen dat ik net zo onbaatzuchtig voor mijn kinderen kan zijn als zij.
moeders blogpost levenskunstatelier

Kwaliteiten 

Wat is een ‘moeder’ eigenlijk? Een moeder is een mens, ja, maar wat voor een mens? Kinderen weten heel goed wat voor hen een echte ‘moeder’ is en aan welke kwaliteiten het haar niet mag ontbreken. Tijdens éen van mijn creatieve kindercoachingssessie maakten we samen onlangs de zogenaamde ‘Super Moeder-top 10.  Misschien herken jij jezelf in alle tien punten? Ik moet helaas bekennen dat ik niet aan alle criteria voldoe, dus ik moet nog heel veel leren om een ‘Super-Moeder’ te worden!

Top 10 voor een ‘Super Moeder’

(namen van kinderen zijn geanonimiseerd)
  1. “Moeders zijn muren die hun kinderen beschermen tegen de buitenwereld”. (Bas, 11 jaar)
  2. “Een moeder troost haar man als hij de rekeningen moet betalen van wat zij gekocht heeft”. (Nicci, 12 jaar)
  3. “Een moeder is iemand die je te vroeg wakker maakt, te vroeg naar bed stuurt en er op let dat je altijd je huiswerk doet”. (Suzan, 10 jaar)
  4. “Een mama is een vrouw die snoep voor je koopt en die dan boos op je is als je gaatjes in je kiezen hebt bij de tandarts”. (Mark, 7 jaar)
  5.  “Een moeder is altijd daar waar je haar nodig hebt”. (Simon, 12 jaar)
  6. “Moeders plakken pleisters op je knie als je gevallen bent en komen naar je voetbalwedstrijden kijken, ook als ze niet eens veel zin hebben”. (David, 10 jaar)
  7. “Een moeder zit met een hoop dingen, zoals werk en kinderen”. (Jennifer, 9 jaar)
  8. “Een moeder is iemand die je altijd vraagt iets te doen als je net bezig bent met iets anders”. (Philip, 10 jaar)
  9. “Een moeder is iemand die trouwt en dan krijgt ze baby’s. De baby noemt haar dan moeder. De baby doet hetzelfde. Ze trouwt als ze groot is en dan krijgt zij baby’s zoals haar moeder”. (Lara, 8 jaar)
  10. “Een mama is iemand die altijd voor je opkomt als je papa boos op je is”. (Myca, 6 jaar)

Share your thoughts