Karma heeft geen deadline

Foto

​Wat valt er te ontdekken?

De afgelopen vier weken maakten we een nieuwe ontdekkingstocht. Valt er vandaag de dag dan nog wat te ontdekken, vraag je? Ja hoor, een heleboel. Goed alle landen van de wereld zijn in kaart gebracht en we weten ook precies wie er wonen, maar dat betekent nog niet dat we al die mensen écht kennen. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar soms kan die kennis toch wel handig zijn.

​Kosher of Halal?

Bijvoorbeeld als er kinderen bij jou op school of sportclub zitten met een andere culturele achtergrond. Dan gaan je misschien dingen opvallen. Andere tradities en gewoonten, andere ideeën over voedsel en ga zo maar door. Bijna altijd hebben die te maken met een godsdienst. Nou en daarover hebben we de afgelopen weken een heleboel kunnen leren. Het was een tocht met religies, geloof en bijgeloof, levensvragen en nog veel meer.

​De tel kwijt

Tijdens de lessen kwamen ‘mijn’ jonge speurders terecht in werelden die ze niet kennen. En toch wonen ze er zelf middenin! “Juf, wat moet je doen als je de tel kwijtraakt tijdens de zeven rondjes om de Ka’aba in Mekka?” vraagt Danny een beetje bezorgd. “Dan loop je er gewoon eentje extra, dat vindt Allah vast niet erg” is het advies van Tom.

​Karma

Simone heeft zich verdiept in het Hindoeïsme. Na de les komt ze nog even bij me en zegt: “We zouden een echt Holifeest moeten organiseren juf, dan wordt er vast minder ruzie gemaakt.”Al eeuwenlang vieren hindoes het begin van de lente en de overwinning van het goede op het kwade met een kleurrijk spektakel. Tijdens het Holifeest, werpen ze elkaar bontgekleurd poeder toe en beschilderen elkaar ermee. De verschillen tussen religie of afkomst zijn dan niet meer zichtbaar; maatschappelijke grenzen tussen sociale lagen, jong en oud, rijk of arm, vallen weg. “Deze ene dag zijn alle mensen gelijk”, weet Simone mij te vertellen. En toen wist ik het zeker, Karma heeft geen deadline… 

Share your thoughts