Hé, jij denkt anders dan ik!

Voor jou als ouder is het een bepalende keuze in je leven: waar wil je wonen? Waar wil je dat jouw kind opgroeit? Sommigen weten dit precies, voor anderen blijft het een lastig twijfelpunt. Echter, als je vroeger als kleuter,  zelf een keuze had mogen maken, dan wist je het meteen! 

Nieuwe inzichten

Vandaag richtte ik me op het visualiseren van de belevingswereld van kleuters. Met behulp van tekeningen en eenvoudige, houten poppetjes, werd de eigen werkelijkheid in beeld gebracht. Dit leidde tot verrassende, nieuwe inzichten bij de kleine bouwers.

Hé, jij denkt anders dan ik!

Op deze manier met elkaar in gesprek gaan, helpt kinderen om grip te krijgen op het proces van betekenis geven. Door met elkaar over ervaringen en interpretaties te praten, worden die betekenissen steeds rijker. Je ontdekt bijvoorbeeld dat andere kinderen niet altijd hetzelfde zien als jij, er soms ook anders over denken en dat dat oké is.
Foto

Waar wil jij wonen?

Eerst bepaalden we samen wat er allemaal nodig is in een stad. Een ziekenhuis, een park, een zwembad, een supermarkt, de school en nog veel meer. Hiervan legden we tekeningen op de grond. Toen ‘bouwden’ de kleuters om de beurt hun eigen huis, ergens in de stad. Hiermee gaven zij antwoord op de vraag: ‘waar wil jij wonen?’ Dierenvriend Bart reageert meteen: ‘Dicht bij de kinderboerderij, om iedere dag de dieren te aaien’. Stefanie, gek op zwemles, zegt: ‘Bij de rivier om lekker te kunnen zwemmen’. Levensgenieter Tom vestigt zich naast de Mac Donalds, ‘want dan eet ik altijd lekkere frietjes’.

Kleine stadsontwikkelaars

Ook het bos met paddenstoelen, of naast het ziekenhuis, omdat je dokter wilt worden, blijken reële woonbestemmingen. Sommigen kleine ‘stadsontwikkelaars’ hadden heel andere criteria om de plek voor hun huis te bepalen. ‘Ik wil naast mijn vriendin wonen, want die vind ik zo lief’. Of bijvoorbeeld de onafhankelijke, stoere Marit: ‘Ik ga helemaal hier wonen, want hier woont niemand’ en daarmee zoekt ze een plek, ver weg van iedereen, buiten de stad. Hoe dan ook, uiteindelijk vond iedereen spelenderwijs zijn of haar plek in een geweldige stad.

Wat ben je aan het doen?

‘Hoe leef je met anderen samen?’ is één van de zes belangrijke ​levensvragen. Ben je het liefst alleen thuis? Lig je in het ziekenhuis of ga je naar de kinderboerderij? Toen de huizen eenmaal stonden, ging iedereen op pad. ‘Waar ga je naartoe?’  en  ‘Wat ben je aan het doen?’zijn nu de twee centrale vragen. Prachtige ontmoetingen werden het tussen deze kleine ‘stadsbewoners’, elk weer, hoe kan het ook anders, met een eigen verhaal!

Share your thoughts